marți, 11 martie 2014

Relatiile tinerilor casatoriti cu noile rude

 


 fragment preluat din revista "Familia Ortodoxa"

-Problema este ca oamenii nu vor intodeauna sa se schimbe pe sine. Tinerii,mai ales fetele tinere, spun: "Da, il iubesc foarte mult pe omul acesta, m-am insotit cu el si am intrat in familia lui, dar nu stiu cum pot trai ei in felul asta! E ingrozitor! Nu inteleg cum poate trai cineva asa!". Iar intrebarea este: cum se poate corecta aceasta atitudine de " nu se poate trai asa, stiu eu sigur cum e mi bine!..."?

-Mi-a ramas in minte o fraza a unei profesoare care ne-a pus in impas in primul an de studentie. Se tot uita la noi si, la un moment dat, a intrerupt cursul si ne-a spus: " Fetelor, va  zic, un barbat intelept si o femeie inteleapta nu inseamna acelas lucru!. Atunci nu am inteles ce spunea, dar peste o vreme am inteles. Avea dreptate.
Un barbat intelept si o femeie inteleapta nu sunt acelas lucru. Un barbat intelept inseamna pe de o  parte eruditie, pe de alta parte decizii extraordinare - dar o femeie inteleapta este cea care va cintari totul, va tine seama de caracterul tuturor persoanelor implicate intr-o situatie, va simti aceste lucruri si va gasi cea mai buna, cea mai cuminte iesire din situatie, tocmai pentru a pastra pacea in familie. Asa procedeaza o femeie inteleapta!
Daca femeia sau domnisoara este intelectuala care din punct de vedere femeiesc  nu este desteapta, pai...ce sa spun... intelepciunea trebuie sa o dobindesti, sa o inveti! E vorba de intelepciunea vietii. In acest caz, fata ajunge in noua familie si incepe sa organizeze o mica "revolutie". Iar un astfel de lucru este foarte nepotrivit. Vorba aceia: "Nu vii cu rinduiala ta in alta manastire".
Ce inseamna asta? Daca totusi ai intrat intr-o familie, in famila sotului tau, si incepi sa convetuiesti cu el, iar in aceeasi casa se afla si parintii lui, trebuie sa intelegi ca ei au dus deja impreuna o viata de familie pina atunci si au o anumita rinduiala. Iar daca nu-ti convine ceva, exista doua solutii: prima (duhovniceasca), sa te smeresti, si sa incerci sa tii cont de faptul ca ei au o experienta de viata mult mai mare decit a ta, si nu trebuie sa organizezi o "revolutie" acolo, ci trebuie sa fii foarte atenta, foarte diplomata, sa incerci sa observi ce-i bun - caci in fiecare familie exista ceva bun -, iar acea particica buna sa o pui deoparte si sa o aduci in propria-ti familie. Si, in al doilea rind, sa nu uiti ca, fiind  nou-venita aici, si familia sotului trebuie sa se obisnuiasca cu acest nou membru. In momentul cind familia se convinge ca aceasta persoana face parte din familie" cu sufletul", nu doar cu buletinul, abia atunci, dupa ceva vreme, va fi posibil sa schimbi ceva. 
Si, repet, ca sa ajungi la rezultate, nu ajuta la nimic tipetele, lacrimile, pretentiile si reprosurile... Cu raul nu poti faci nimic bun! 
De asemenea , trebuie sa stii ca se face o lupta impotriva lui Dumnezeu cind se incalca porunca  " Cinsteste pe tatal  si pe mama ta , ca sa traiesti zile multe pe pamint". Atunci, metaforic vorbind, se ridica mana impotriva mamei si a tatalui - caci si parintii sotului sau sotiei iti devin "mama" si "tata".  Este foarte important sa invatam sa-i respectam pe cei mai in virsta ! Si facem asta incepand   cu cele mai marunte gesturi. De pilda, una si aceiasi idee poate fi formulata in doua moduri total diferite : intr-un fel e daca o spui la suparare , cu manie, taios si dureros- si alta daca o spui dupa ce te-ai linistit, apropiindu-te cu pace si cerind celuilalt sfatul. Astfel, una si aceiasi situatie poate sa aiba doua rezolvari extrem de diferite.
Acum, mai simplu spus, daca te stii cu un temperament revolutionar, este foarte rau, pentru ca asta arata probleme interioare  mari  - dar si un egoizm mare , adica: " Eu traiesc cum vreau! Nimeni sa nu-mi spuna ce am de facut! Toata lumea sa se dea la o parte si ...totul sa fie cum vreau eu!". Asta este pozitia unei persoane egoiste. Cand e vorba despre un astfel de egoizm , cel mai bine este ca tineri sa locuiasca separat de parinti. Uneori este posibil ca, dupa citeva frecusuri, sa se linisteasca - insa, de cele mai multe ori, totul se termina tragic, caci egoizmul implica faptul ca omul nu vede pe nimeni altul afara de sine insusi.
Daca totui nu vreti sa fiti un egoist si va luptai cu asta -  sau daca nu sunteti egoist, dar nu reusiti sa intelegeti de ce lucrurile se petrec asa -  incercati sa tineti cont si de faptul ca cei cu care locuiti ( parintii sotului sau sotiei) sunt mai in virsta, au deja  o experienta de viata si, chiar daca vi se pare ca in anumite privinte nu au dreptate, dupa o vreme s-ar putea sa ajungeti chiar sa fiti de acord cu punctul lor de vedere. Iar daca totusi nu veti fi de acord, daca sunteti un om credincios, atunci rugati-va  -  caci rugaciunea face minuni.  
Si, in cele din urma, sa luati aminte ca lucrul cel mai important este sa aveti o purtare pasnica in relatia cu familia sotului sau sotiei...

  Prof. Psiholog Nina Krighina, Monahie la Manastirea Nascatoarei-de. Dumnezeu "Spor granelor" din Ekaterinburg



4 comentarii:

  1. Si noi suntem abonati la revista....foarte bun articolul. Faina poza pe care ai ales-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ramona eu nu sunt abonata la revista desi mi-as dori, am primit-o de la o doamna de la biserica pe doua saptamini apoi pleaca mai departe la alte doamne :) Si mi-am semnat aici particica asta anume sa o mai citesc din cind in cind ca sa nui uit :D Multumesc pentru vizita

      Ștergere
  2. Bune învățături. Păcat că rar ajung la cele care chiar au nevoie de ele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zina asta asai dar eu zic ca fiecare odata si odata ii va cade asa intimplator invataturile in fata si daca are ochi sa vada, daca are urechi sa auda si daca are minte sa gindeasca,si... daca are dragoste de aproapele sa-l imparta :) O zi buna ZIna

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...