marți, 17 noiembrie 2015

Tort pentru cei 60 de ani

Am mai spus la jurnal ca pregatesc un tort special pentru un om extraordinar ce face 60 de ani.  Desi nu a am reusit sa il fac la aspect cum am dorit  pentru ca ma incapatinez sa nu folosesc pasta de zahar , a iesi super gustos. Si de ce m-a incapatinez? fiindca nu ii vad rostul, da inteleg se vede frumos, poti decora la gustul tau cu fel de fel de flori si figuri, e neted  se vede ....cum sa spun.... prea "plastificat" , dar pe urma acea pasta este lasata pe farfurie si nimeni nu se apropie de ea si apoi si munca migaloasa pe care trebuie sa o depui.
 Insa decorarea cu ceva comestibil e mult mai practic nu trebuie sa te chinui in a o indeparta suprafata , ai infulecat-o si ai mai venit sa mai iai o bucata, sau doua, sau chear trei cum am opservat eu cu acesta tort,  care era facut aparent simbolic ca sa sufle luminarile, nu m-am gindit ca va ajunge la 80 de persoane care cum am si spus au repetat pina la trei ori.
 La spanioli bucatelile de tort se dau foarte mici ca sa nu ramina, mai ales ca au tot ciugulit una alta de pe masa. Un mod diferit de a serba ziua de nastere, unde conteaza sa te duci pentru om sa stai in picioare si sa vorbesti unul cu altul si cu farfuria dupa tine tot ciugulind din "tapas" mici gustari. 
A fost o experienta placut pentru noi intr-o companie de oameni speciali. Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a scos in cale.


Poza nu e chear reusit pentru ca de emotii nu am apucat sa ii fac o poza, am primit-o dupa  aceia prin watssap ah dat nici macar cea mai renumita vedeta nu a fost fotografiata atita in doua ore cit a stat tortul pe masa :D 
Blat
Ingrediente:
6 oua
300gr faina
240gr zahar
1 plic de praf de copt
11 linguri de apa
Coaja de lamiie sau portocale
Esenta de vanilie/lamiie

La crema am folosit 
panna cotta dupa receta de aici 

750ml frisca lichida
1 baton vanilie
50g zahar
coaja rasa a 1/2 de lamaie
9 foi de gelatina (12g de agar-agar eu am folosit un picut mai mult c-am 18 gr de agar agar)

Pentru insiropare am folosit siropul de apa si zahar plus o lingura de Rom

Ganache de ciocolata alba si biscuiti
Mod de Preparare
Separa albusurile de galbenusuri, bate albusurile spuma cu un pic de sare.
Freaca galbenusurile cu zaharul si adaoga treptat apa. Pune si praful de copt, esenta de vanilie/lamiie, coaja de portocale/lamiie.
Amesteca bine ingredientele si apoi incorporeaza usor albusurile si adaoga faina.
Pune amestecul intr.-o forma de tort in care pui in prealabil hirtia de copt si baga blatul la cuptor cam 35-40 min la foc potrivit

PREPARARE PANNA COTTA

Intr-o craticioara puneti frisca lichida si batonul despicat pe lung...
Adaugati coaja de lamaie si zaharul (daca folositi frisca indulcita nu
mai adaugati zaharul...va iesi prea dulce)...
Puneti frisca pe foc si fierbeti 12-15minute dupa care dati-o deoparte si
strecurati-o...cat este inca fierbinte adaugati-i gelatina inmuiata in prealabil
apa rece...eu am folosit agar-agar
Apoi dati la frigider sa se inchege

Si acum ne ramine doar sa montam tortul dupa gustul fiecaruia.
Un strat de blat pe care l-am taiat in trei straturi,insiropat, unul de crema altul de blat. Ultimul sa fie blatul pe care turnam ganache caldut ca sa fie mai usor de nivelat, cel de ciocolata se face mai usor si arata mai bine. sa apoi la dorinte punem biscuiti zdrobiti pe deasupra.

Sper sa va placa si voua asa cum ne-a placut si noua :)

8 comentarii:

  1. ce dragut arata!
    si...multi ani frumosi!

    RăspundețiȘtergere
  2. felicitări pentru tortul realizat !
    cu drag, îţi doresc să participi la cât mai multe evenimente plăcute, pline de voioşie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult draga prietena asta imi doresc si eu, evenimente placute. Iti doresc si tie numai bucurii

      Ștergere
  3. Sunt de acord cu ceea ce zici de pasta de zahar, mi se para ca un tort cu pasta de zahar e prea impersonal..prefer torturile decorate cu stangacie dar care au semnatura celei care le-a facut in ele.
    Felicitari pentru tort, cred ca ai muncit o gramada la el!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Waw ai descris minunat, timpul si cit ai muncit nu importa atunci cind face pentru cineva drag. Multumesc mult Luiza

      Ștergere
  4. Arata demential! Felicitari! Sunt convinsa ca ai fost la inaltime!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Loredana,imi e frica de inaltime atunci cind cazi lovitura e mai puternica ;)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...